Manchester City stond lang bekend als ‘De volksclub van de stad Manchester’. Grote broer Manchester United was de club met het grote wereldwijde bereik. Daarnaast beschikte United over meer geld, betere spelers en een rijkelijk gevulde prijzenkast. Hoe anders is de situatie vandaag de dag. Sinds 2011 won Manchester City onder meer tweemaal de Community Shield, viermaal de League Cup en tweemaal de FA Cup.
Daarnaast werd het in die periode ook vier kampioen van Engeland. Ten opzicht van United is er dus een aardige inhaalslag gemaakt. Gezien het succes de laatste jaren en de grote namen die tegenwoordig het lichtblauwe tricot dragen, is een voetbalreis naar Manchester City dan ook zeker een aanrader. In dit blog lees je alles over Manchester City wat je nog niet wist!
Pas sinds kort constant op het hoogste niveau
Tot en met 2002 was Manchester City nog actief in het op één na hoogste niveau van Engeland. De jaren ervoor schommelde het heen en weer tussen Championship en Premier League en degradeerde het zelf een keer naar de League One. Nadat de club in 2002 kampioen was geworden in de Championship wist men zich echter altijd te handhaven in de Premier League en werd er zelfs een aantal maal Europees voetbal behaald.
Rijke investeerders
Na 2007 werd pas de weg omhoog ingeslagen. Als één van de vele Engelse clubs werd ook Manchester City overgenomen door een buitenlandse miljardair. In eerste instantie kocht de Thai Thaksin Shinawatra 80 procent van de aandelen. Om een jaar later werd de club te verkopen aan de Abu Dhabi United Group. Hierdoor werd Manchester City in één klap de rijkste club ter wereld.
Met het grote geld kwamen direct grote namen naar Manchester City. De eerste grote aankopen waren Robinho en Vincent Kompany. Saillant detail, Robinho dacht eigenlijk dat hij door Manchester United gekocht was en stond raar te kijken toen hij bij zijn presentatie een blauw shirt moest aantrekken. In de jaren daarna volgende vele aankopen, in de zomers van 2011 t/m 2013 werd er meer van 272.000.00 miljoen pond uitgegeven. Steeds bekendere spelers stonden er op het veld. Voetbalreizen naar Manchester City werden hierdoor steeds populairder.
Prijzen pakken
Tot grote successen leidde dit echter nog niet gelijk. In 2012 werd dan eindelijk de eerste prijs binnengehaald. Na een 3-2 overwinning werd QPR in de slotminuut verslagen. Hierdoor werd Manchester United in de strijd om het kampioenschap afgetroefd en werd Manchester City voor het eerst sinds 1968 kampioen op hoogste niveau van Engeland. Hierna bleef City meedraaien in de top van de Premier League. Dit was het bewijs dat City nu structureel een topper was in de Engelse competitie.
Accommodatie in Manchester
Naast het voetbal timmerde Manchester City ook qua accommodaties aan de weg. In 2003 liet men ‘Maine Road’ achter zich en nam City intrek in het nieuwe Etihad Stadium. Dit stadion heeft inmiddels een capaciteit van 55.000 plaatsen, zo’n twintig duizend meer ten opzicht van het oude stadion. Daarnaast werd er ook een hypermodern jeugdcomplex van 200 miljoen pond gebouwd om zo ook qua jeugdopleiding aan te haken met de top van de wereld.
Al met al draait Manchester City inmiddels op alle fronten mee met de wereldtop. Het enige wat er nog ontbreekt in de prijzenkast is Europees succes. Wellicht dat de mannen van Pep Guardiola dat in 2020 kunnen bewerkstelligen. Desalniettemin is Manchester City een fantastische club, met een imposant stadion en een geweldige selectie. Om deze reden is een voetbalreis naar Manchester City dan ook zeker de moeite waard.