Mooie stranden, een heerlijke zee en geweldig eten: Spanje staat er garant voor. Maar in Spanje kun je ook zeker goed cultuur snuiven of lekker uitgaan. En het leuke is: je hoeft eigenlijk niet eens te kiezen. Overal in Spanje is van alles te doen en zal je dus altijd wel iets naar je zin vinden. Lees dus snel verder, want wij hebben een top 10 voor je samengesteld van de mooiste, leukste en uniekste bezienswaardigheden in Spanje.

Sagrada Familia in Barcelona
Heel bekend en niet voor niets: de Sagrada Familia in Barcelona. Sowieso is Barcelona een populaire bestemming in Spanje en een bezoekje aan deze basiliek mag dan zeker niet ontbreken. Men werkt al vanaf 1882 aan dit indrukwekkende bouwwerk en nog steeds is het nog niet helemaal klaar. Het oorspronkelijke ontwerp is gemaakt door Gaudí, een van de bekendste kunstenaars van Spanje en dit wordt dan ook wel beschouwd als zijn meesterwerk. Waarom is men dan al zo lang bezig met de Sagrada Familia? Dit komt omdat het een verzoeningskerk is. Dat houdt dus in dat de bouw van de kerk enkel uit giften en donaties mag worden betaald. Hierdoor heeft de bouw, vooral in het verleden, veel vertraging opgelopen. Er werken bovendien nu veel meer mensen tegelijkertijd aan de Sagrada Familia. Waar dat in vroegere tijden misschien maar 2 mensen waren werken er nu vaak wel meer dan 100 mensen aan de kerk. Het kost geld om de Sagrada Familia in te mogen, maar ook dit geld wordt weer in de kerk zelf gestoken.

Het Dalí museum in Figueres
Een andere zeer bekende kunstenaar uit Spanje is Salvador Dalí. Dit museum is dan ook een van de meest bezochte musea van Spanje en dat is niet zo gek, want er staan ontzettend veel kunstwerken. Dalí’s werk kenmerkt zich door het surrealisme en de bouwwerken zijn dan ook apart. Een deel van de werken in het museum is vast, maar deze werken worden regelmatig vergezeld door collecties van over de hele wereld. Het museum kost 10 euro en geeft zeker een middag vermaak.

Las Ramblas in Barcelona
Als je dan toch al in Barcelona bent, neem dan ook de tijd om Las Ramblas te bezoeken. Dit is een straat van ruim een kilometer lang waar je allerlei bloemenkraampjes en levende standbeelden treft. Je kunt hier ook heerlijk eten en drinken in de restaurants en cafés, die soms wel vrij prijzig kunnen zijn. Je kunt hier goed te voet komen, net als in de rest van Barcelona. Er zijn werkelijk kilometers aan wandelpaden in Barcelona.

Voor de voetbalfans: Camp Nou in Barcelona
Voor de voetbalfans natuurlijk onmisbaar, maar sowieso erg indrukwekkend om eens te bezoeken: het stadion van de voetbalclub FC Barcelona. Camp Nou is het grootste station van Spanje en doordeweeks kun je het station bezoeken voor een rondleiding of een bezoekje aan het inpandige museum. Ook kun je uiteraard shirts en andere voetbalspullen kopen. De toegangsprijzen zijn wel vrij pittig: 17 euro voor volwassenen en 14 euro voor kinderen tot 11 jaar.

Ook voor de voetbalfans: Bernabeu Stadion in Madrid
Wanneer je voor Madrid hebt gekozen, kun je als voetballiefhebber ook je hart ophalen. Hier ligt het een na grootste stadion van Spanje, de thuisbasis van wereldclub Real Madrid. Ook hier kun je op rondleiding en naar de fanshop. Ook dit station is vrij duur: 16 euro voor volwassenen en 11 euro voor kinderen tot 11 jaar.

Het Koninklijk Paleis in Madrid
Wanneer je dan toch in Madrid bent, bezoek dan zeker eens het koninklijk paleis, de grootste trekpleister van de stad. Dit paleis is de officiële werkplek van de koning van Spanje, maar hij woont er niet. Daarom is het enorme paleis met 3418 kamers dagelijks te bezoeken. Dit kost wel geld, namelijk 10 euro per persoon. Er is echter een mogelijkheid om gratis het paleis te bezoeken en dit is wanneer je op maandag of dinsdag tussen 6 en 8 uur ’s avonds komt en je identiteitsbewijs meebrengt. Misschien dus leuk om te onthouden, want dat scheelt je dan toch weer 10 euro per persoon.

Sevilla
In het zuiden van Spanje is ook meer dan genoeg te doen! Sevilla is de grootste en belangrijkste stad in het zuiden van Spanje en heeft 700.00 inwoners. De stad zelf is al een bezienswaardigheid an sich met de vele overblijfselen uit vroegere tijden. Er is nog veel terug te zien uit de tijden dat volkeren zoals de Romeinen, de Grieken, de Moren, de Vikingen en nog niet eens zo lang geleden de Spanjaarden, Sevilla in handen hadden. Sevilla was tevens ooit de thuisbasis van de Zilvervloot in de tijd van de Spaanse kolonisatie. Genoeg te zien dus in deze prachtige stad.

Alhambra in Granada
Ook in het zuiden van Spanje ligt het prachtige paleis Alhambra in de stad Granada. Dit paleis wordt ook wel het rode paleis genoemd en is in de middeleeuwen door de Moren gebouwd, in de 9e eeuw wanneer zij Spanje overheersten. Vooral bij kunststudenten is het paleis populair en dat komt door alle schatten die te vinden zijn in het Alhambra. Het Alhambra staat op de werelderfgoedlijst n en dat betekent daarmee ook dat er maar een bepaald aantal mensen per keer het paleis mogen bezoeken. Je kunt dus ook geweigerd worden als je niet op tijd bent. Dus als je dit paleis wilt bezoeken: kom op tijd. Een ticket kost je 14 euro en je bent zeker 3 uur zoet in het Alhambra.

Op naar Ibiza!
Ibiza is waarschijnlijk het bekendste feesteiland van Europa en dat is ook niet verwonderlijk, want er treden veel beroemde dj’s op en de discotheken zijn ook befaamd. Het eiland en het uitgaan is wel relatief duur. Je kunt ook voor een strandvakantie gaan en/of genieten van de prachtige natuur op Ibiza. Keuze volop dus en het is leuk om dit allemaal te combineren, want dan hoef je je zeker niet te vervelen.

Maar..
Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Spanje. En als jij toch liever lekker aan het strand ligt en van het weer en de zee geniet, moet je dat ook vooral doen. Spanje is ontzettend veelzijdig en biedt dus voor iedereen wel iets wils.