Stel je voor, je hebt net een fantastische vakantie geboekt voor het hele gezin naar New York, waar jullie de meest bekende gebouwen en bezienswaardigheden ter wereld kunnen gaan bekijken. Jullie hebben een luxe hotel geboekt midden in New York, waarbij jullie uitkijken op het Central Park. Echter, een week voordat jullie op vakantie gaan hebben jullie slecht nieuws gekregen over een familielid die ernstig ziek is geworden, waardoor jullie thuis moeten blijven. Wat gebeurt er met de vakantie?

Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat wanneer een reis geannuleerd moet worden, de kosten gedekt kunnen worden door de verzekeringsmaatschappij. Een reis kan geannuleerd worden wanneer er iets met jou of met een familielid gebeurt (denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekte, overlijden, echtscheiding of zelfs ontslag). Dit is wel verschillend per aanbieder van verzekeringen. Let er dus wel op onder welke voorwaarden je wel en niet een reis kan annuleren.

Is een annuleringsverzekering nodig?
Het afsluiten van een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Het is ook logisch om te denken dat er niks zal gebeuren waardoor je de vakantie moet afzeggen. De vakantie was namelijk al duur genoeg en de extra kosten voor een annuleringsverzekering komen daar ook nog eens bij. Het is alleen niet onlogisch om een annuleringsverzekering af te sluiten, want mocht je de vakantie toch moeten annuleren, ben je al het geld kwijt voor de vakantie.

Welke soorten zijn er?
Er zijn twee soorten annuleringsverzekeringen, namelijk: kortlopende- en doorlopende annuleringsverzekeringen. EenĀ kortlopende annuleringsverzekering wordt meestal per reis of vakantie afgesloten. Per vakantie of reis betaal je dan ook de kosten hiervoor. Door middel van eendoorlopende annuleringsverzekering bent u het gehele jaar verzekerd voor annuleringskosten.

Wanneer krijg ik mijn geld terug?
Elke aanbieder van annuleringsverzekeringen heeft andere voorwaarden waaraan de annulering moet voldoen om de annuleringskosten terug te krijgen. De meest algemene voorwaarden zijn: een ernstige ziekte bij jou of een familielid, bij het overlijden van een familielid of wanneer het verblijf niet meer toegankelijk is. Het is verstandig om altijd even de voorwaarden na te gaan bij jouw aanbieder, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.