Voor een optimale werking van uw centrale verwarming is het van belang om regelmatig de keteldruk te controleren. Een te hoge of lage keteldruk kan namelijk grote gevolgen hebben, van een hevige lekkage tot het uitschakelen van de cv-ketel. In dit artikel leggen wij u uit hoe u de keteldruk controleert, de cv-ketel kan bijvullen en de radiatoren ontlucht.

 

Keteldruk controleren

Voordat u uw cv-ketel gaat ontluchten is het van belang om de druk in de centrale verwarming te controleren. Een cv-ketel werkt namelijk alleen optimaal wanneer de druk in de ketel hoog genoeg is. De druk moet tussen de 1.2 en 2.0 bar liggen. Is de druk te hoog, dan kan dit onnodig slijtage veroorzaken aan het expansievat. Wanneer de druk in de ketel te laag is, werkt de cv-ketel niet goed of zal deze zelfs uitschakelen. Op zo’n moment heeft u helemaal geen warmte meer in huis. Als de druk te hoog is kan u water uit de centrale verwarming laten lopen of de cv-installatie ontluchten. In geval van een te lage druk moet de cv-ketel bijgevuld worden.

ujh


Cv-ketel bijvullen

Het bijvullen van de cv-ketel kunt u in principe zelf. Allereerst moet u de thermostaat uitzetten en ongeveer een kwartier wachten zodat de centrale verwarming kan afkoelen. Vervolgens trekt u de stekker van uw cv-ketel uit het stopcontact. Gebruik een vulslang om de cv-ketel bij te vullen. Als het goed is vindt u in de buurt van uw cv-ketel een waterkraan. Hier kunt u de vulslang op aan sluiten. Het is van belang om de slang allereerst vol te laten lopen met water alvorens u deze aansluit op de cv-ketel. Zo voorkomt u dat er extra lucht in uw centrale verwarming terecht komt. Zet eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan van uw cv-ketel. Laat de kraan stromen totdat de waterdruk in de ketel is opgelopen tot 1.5 à 2.0 bar. Draai nu eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan. U kunt nu de waterslang loskoppelen. Houdt hier altijd even een emmer onder en zorg dat u een doek bij de hand hebt om ontsnapt water op te kunnen dweilen. Na het bijvullen van uw cv-ketel moet u de radiatoren ontluchten.

 

Radiatoren ontluchten

Het overkomt u vast ook weleens. U ligt op bed en ineens maken de radiatoren tikkende of andere vreemde geluiden. Dat komt doordat er luchtbellen in uw centrale verwarming zitten. U kunt voorkomen dat u ‘s nachts wakker wordt van deze vervelende luchtbellen door jaarlijks uw radiatoren te ontluchten. Door de verwarming op tijd te ontluchten, zorgt u ervoor dat uw radiatoren sneller en beter warm worden. Indien u de cv-ketel gaat ontluchten, moet u eerst even alle radiatoren in huis volledig openzetten en de thermostaat op minimaal 25 graden Celsius programmeren. Hierdoor verzamelt de lucht in uw centrale verwarming zich bij de ontluchtingsventielen. Dit maakt het voor u net even iets makkelijker. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen en draai vervolgens na nogmaals 10 minuten alle radiatorknoppen dicht. Gebruik een ontluchtingssleutel om de radiator te ontluchten. Houdt een absorberende doek bij de hand om eventueel water op te vangen. Draai het ontluchtingsventiel tegen de klok in open. Zodra er water ontsnapt, draait u hem direct weer dicht. Het kan zijn dat het water dat uit de radiatoren ontsnapt zwart en troebel is, dat geeft niets. Begin bij de radiatoren op de benedenverdieping en werk naar boven toe. Na het ontluchten kunt u de radiatorknoppen weer open draaien. Controleer altijd even na een minuut of 10 of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1.6 bar is.

uki

Vaak bijvullen en ontluchten?

Moet u vaak uw radiator bijvullen en ontluchten? Dan is het mogelijk dat er zich ergens een lek bevindt in uw leidingwerk. Schakel in dit geval altijd de hulp van een professional in. De loodgieter of cv-monteur kan voor u de lekkage opsporen en verhelpen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een cv-monteur van Loodgieters.nl via 0800-2400 000 of neem een kijkje op de website. (https://www.loodgieters.nl/)