Bangkok, het is waarschijnlijk wel de eerste stad waar je aan denkt als je het woord Thailand hoort. Maar wist je dat Bangkok eigenlijk een vreselijk lange naam heeft, die je waarschijnlijk niet eens kunt uitspreken als je de Thaise taal niet beheerst? Het zijn namelijk 16 ingewikkelde woorden, maar om toch een stukje weg te geven: de eerste twee woorden zijn ‘Krung Thep’, wat zoveel betekent als ‘Stad der engelen’. Maar ook in Thailand gebruikt men meestal gewoon de naam Bangkok. Dit is dan weer verbasterd uit ‘Bangmakok’, wat ‘plaats van olijfpruimen’. Dit slaat dan weer terug op de oorspronkelijke stichtingsplaats van Bangkok. Enfin, lekker ingewikkeld allemaal, maar Bangkok is wel een heel interessante stad om te bezoeken.

Terug in de tijd
Bangkok is de hoofdstad van Thailand en thuis van ruim 8 miljoen mensen. Bangkok is echter niet altijd de hoofdstad van Bangkok geweest, want tot 1767 was dat Ayutthaya dat zo’n 70 kilometer ten noorden van Bangkok ligt. Er is in de loop der jaren veel strijd geleverd in Thailand.
In 1767 werd de toenmalige hoofdstad namelijk ingenomen door de Birmezen en bijna tot aan de laatste steen verwoest. Uiteindelijk is de hoofdstad van Thailand herbouwd in de oostoever, waar de stad beter te verdedigen zou zijn tegen de Birmezen. Bij het bouwen van deze nieuwe hoofdstad is wel het beeld van de oude hoofdstad meegenomen en zijn er zelfs oude stenen uit Ayutthaya gebruikt. Zoals bijna iedere Thaise stad, zou ook de hoofdstad een middelpunt krijgen, waar dan de tempel en het paleis zouden moeten komen. Hier woonden echter al een grote groep Chinezen en dit was geen onbeduidende groep. Zij kregen daarom eerste keus bij het verhuizen naar een andere locatie en gingen daarom verder in het zuiden wonen, wat later omgedoopt zou worden naar Chinatown.

De wereld is je oester in Bangkok
Met de tijd heeft Bangkok zich ontpopt tot de wereldstad die het nu is. De stad is ruim 560 vierkante kilometer, maar herbergt dan ook meer dan 8 miljoen inwoners! Bangkok is bovendien een ontzettend belangrijke stad voor de handel in Zuidoost-Azië, naast de steden Hong Kong en Singapore.
Bangkok is druk, erg druk. Stel je voor dat je op een zaterdagmiddag gaat winkelen in een grote stad zoals Den Haag en dan nog een paar maal erger. Daar moet je dus wel tegen kunnen, maar je kunt er ook voor kiezen om je vervoer via het water te doen. Dat doet de lokale bevolking namelijk ook en het hoeft je echt niet veel geld te kosten.
Ga dus lekker winkelen in de grote shoppingsmals of juist rondstruinen op de vele markten die de stad rijk is. Ook qua cultuur is er meer dan genoeg te doen in het altijd levendige Bangkok. Lees wat je bijvoorbeeld zou kunnen ondernemen tijdens je reis naar Bangkok.

Ga eens naar Chinatown
Een Chinatown, bijna iedere grote stad heeft er wel in maar die van Bangkok is ook zeker de moeite van het bezoeken waard. Al voor het oprichten van Bangkok als stad, woonden er veel Chinese immigranten op deze plek. Thailand heette toen nog Siam en deze Chinezen hadden vaak belangrijke handelsposities en waren zodoende dus ook betrokken bij de politiek van Siam. Meerdere vroegere heersers, waaronder Taksin en Rama, waren bijvoorbeeld zelf ook half Chinees en het Chinese bloed stroomt door veel Thaise aderen. Ook de Chinese gebruiken die de immigranten meenamen, zijn verankerd in de Thaise samenleving.
Aanvankelijk ging de Chinese immigrantenstroom op in de Thaise samenleving, door met Thai te trouwen en de gebruiken over te nemen. Echter, aan het begin van de 20e eeuw kwamen er zoveel Chinezen naar Thailand, dat men zich duidelijker is gaan afscheiden. Er kwamen dan ook voorzieningen enkel voor Chinezen, zoals Chinese kranten maar ook Chinees onderwijs op speciale scholen. Deze afscheiding en vergroting van de minderheidsgroep kwam ook doordat er steeds meer Chinese vrouwen naar Thailand kwamen, die enkel Chinese mannen huwden.
Chinatown is zeker je tijd waard. Je kijkt je ogen werkelijk uit en zult ook veel leuke souvenirtjes voor thuis kunnen vinden. Je hebt vaak ook per winkelstraat een thema, zoals eten of juist een religieus thema. Dat zal dan voornamelijk boeddhistisch zijn, omdat veel Thai maar ook Chinezen boeddhistisch zijn.
Je kunt er natuurlijk ook heerlijk eten, want eten is zowel in de Thaise als in de Chinese cultuur een heel belangrijk iets dat je samen doet en het liefst de hele dag door. De Thai, en de Chinezen, eten dan ook niet net zoals wij maar drie keer op een dag, maar eigenlijk eten ze elke paar uur iets. Dat is ook wel nodig, want het kan ontzettend warm in Bangkok en dan is regelmatig iets eten en drinken juist goed voor je. Wist je dat het eigenlijk nooit kouder dan 28 graden wordt in Bangkok? Zorg daarom dus voor luchtige kleding, maar zorg ook zeker dat je je genoeg bedekt en genoeg vocht binnenkrijgt.

Het water op in een Khlong
Zoals al eerder genoemd, Bangkok is een stad van vele wegen. Niet alleen op het land, maar ook op het water! Bangkok was heel vroeger namelijk eigenlijk gewoon een moeras.. Het land is teruggewonnen van het water, maar het water is altijd nog aanwezig. De belangrijkste bron van water is de rivier de Chao Praya, waar van uit ook veel kanalen zijn gegraven om de toenmalige hoofdstad Ayutthaya makkelijk bereikbaar te maken voor de scheepvaart. Deze scheepvaart is dan ook ontzettend belangrijk voor de economie van Thailand, want eigenlijk vindt bijna alle handel plaats op en rond het water. Na de tweede wereldoorlog werden de waterwegen van Thailand veelal gekanaliseerd en dat is ook zeker erg bevorderlijk geweest voor de verdere economische ontwikkeling van het land.
Je kunt er tijdens je tripje naar Bangkok voor kiezen om een tochtje op een Khlong te maken. Dit zijn lange boten van zo’n 8 meter lang, die gemotoriseerd en vaak felgekleurd zijn. Je zou zo’n Khlong ook kunnen charteren, maar dat kost je waarschijnlijk veel meer geld. Makkelijk is het dus om het als een soort watertaxi te beschouwen. Gebruik deze methode van vervoer ook zeker tijdens de spitsuren. Het is op het water dan ook wel druk, maar zeker beter uit te houden dan op het chaotische vasteland.

Uiteraard: Thailands vele tempels
Thailand is een land van vele tempels en dat komt omdat het grootste deel van de bevolking boeddhistisch is. Tempels worden ook gebouwd voor het voor Thailand ontzettend belangrijke koningshuis. Het indrukwekkende Grand Palace staat symbool voor dit koningshuis, al woont de koninklijke familie er zelf niet. Het bouwwerk zelf is indrukwekkend: overal zie je bladgoud, indrukwekkende mozaïek en soms iets wat bizarre beelden. Door al deze pracht is het Grand Palace een grote glitterbom midden in de stad.
Ook heel belangrijk voor Thailand en haar koningshuis, is de Emerald Buddha die te vinden is in de Wat Phra Kaew. Dit beeld is de Talisman van het koningshuis en is waarschijnlijk de 13e of de 14e eeuw volledig uit jade gemaakt. Het beeld heeft ook mantels, wel drie stuks. Elk seizoen draagt het beeld een andere mantel die de koning persoonlijk om komt hangen. Deze tempel is ook niet alleen een beroemde toeristische trekpleister, ook de Thai zelf bezoeken deze tempel vaak. Er worden dan bloemen geofferd, vaak lotusbloemen, en wierook gebrand.